Uw eerste e-sigaret

Heeft u net besloten om de tabak naast u neer te leggen en bent u van plan om elektrisch te roken of dampen? Lees dan op deze pagina waar u op moet letten bij de aankoop van uw eerste e-sigaret. Er zijn veel verschillende e-sigaretten met verschillende eigenschappen. Maar hoe werkt dit en waar moet u op letten? We gaan het hier hebben over de E-sigaret in het algemeen, de batterij,de coils, de tank en de e-liquid.

Voordat u uw eerste e-sigaret aanschaft is het natuurlijk belangrijk om uzelf goed te informeren wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt. Het gebeurt vaak dat mensen niet goed geïnformeerd zijn waardoor hun eerste damp ervaring tegenvalt en daarom niet verder gaan met dampen. Terwijl dit voor vele voorgangers het ideale alternatief is geweest. Als u nog vragen of tips na het lezen van dit artikel, dan horen wij het graag. Neem dan contact met ons op, via het contactformulier.

Informeren

Voor mensen die net starten met dampen zijn startersets een goede optie, er zijn verschillende startersets die worden aangeboden. Voornamelijk zijn het de All in one e-sigaretten en de POD systemen. Hieronder wordt er dieper ingegaan op het verschil en wat de voor en nadelen zijn van beide E-sigaretten.

Een All in one E-sigaret

De All in one e-sigaret lijkt het meeste op een sigaret en is niet ingewikkeld. De e-sigaret bestaat uit verschillende onderdelen.De batterij zorgt voor de opslag van energie, waardoor de e-liquid verdampt kan worden. In de tank, ook wel clearomizer of cartridge genoemd, wordt de e-liquid opgeslagen, voordat deze wordt verdampt. Een coil (gloeidraad) en een lontje (wick) zorgen voor de verdamping van de vloeistof, wanneer de batterij wordt geactiveerd en de stroom wordt getransporteerd naar de coil. De verdamper verzorgt de weerstand; hoe lager de weerstand, des te heter de verdamper, des te meer damp er vrij komt. Al deze E-sigaretten bestaan uit één deel. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de installatie van losse onderdelen waardoor starten een stuk eenvoudiger wordt. Meer weten hierover? Lees dan meer op deze pagina. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende onderdelen van een E-sigaret.

Een POD systeem

Een POD systeem is een elektrische sigaret met vervangbare cartridge, deze cartridges kunt u navullen met elke E-liquid. De hervulbare cartridges staat ook bekend als het POD systeem. In een POD zit de coil al verwerkt. Nadat u meerdere malen gebruik heeft gemaakt van een POD kunt u deze in z’n geheel vervangen. Een POD systeem kan met alle E-liquids gevuld worden. U kunt voor het gebruik van verschillende smaken, verschillende POD’s gebruiken, bijvoorbeeld een losse POD voor het gebruik van CBD. Lees hier meer over POD systemen.

Hieronder gaan we in op de verschillende onderdelen van een E-sigaret. De batterij, de coil, tank (Clearomizer) en de driptip.

De batterij

Een batterij is belangrijk voor u, vooral als u heel de dag dampt. Zowel de beginnende als ervaren dampers kiezen vaak voor een E-sigaret die oplaadbaar is. Het vermogen van de batterij kan liggen tussen de 650 mAh tot 3000 mAh. Voor veel mensen is 650mAh al voldoende om een hele dag vol te houden, maar als u heel de dag door wilt dampen dan kunt u beter gaan voor een batterij met wat meer vermogen. Zo hebben de POD systemen vaak 650mAh, deze zijn dus minder sterk als het aankomt op de batterij. De All in one E-sigaretten hebben vaak een batterij met meer vermogen, zo heeft bijvoorbeeld de Joytech eGo AIO een vermogen van 1500mAh. Deze zijn zeer geschikt voor dampers die veel gebruik maken gedurende dag van een E-sigaret.  

Voor het eerste gebruik kunt u het beste de E-sigaret eerst volledig laten opladen, per E-sigaret verschilt hoe die aangeeft dat die opgeladen is. Lees hiervoor goed de handleiding. Zoals bij veel andere apparaten is het belangrijk om de E-sigaret volledig leeg te laten lopen en daarna weer volledig op te laden. Dit is goed voor de duurzaamheid van uw E-sigaret.

Het is belangrijk om uw batterij goed te gebruiken, om lekkage en verhitting te voorkomen. U moet uw batterij pas inschakelen bij het nemen van een hijs en direct na het inhaleren loslaten. Lees hier meer over uw batterij en het onderhoud ervan.

Coils

De coils spelen een belangrijke rol bij bij het elektrisch roken, ze hebben namelijk invloed op de weerstand bij het gebruik van een E-sigaret. Vaak krijg u verschillende coils geleverd bij uw E-sigaret, bijvoorbeeld 0,5 Ohm, 1 Ohm en 1,5 Ohm. Hieronder in het schema wat voor invloed de coil heeft.

U ziet hoe lager de Ohm is, hoe minder weerstand. Voor beginnende dampers is het vaak verstandig om een coil te gebruiken met een hogere weerstand om te wennen. Toch blijft dit persoonlijk en kunt u het beste experimenteren. Lees hier meer over verschillende coils en de invloed hiervan.

De tank (clearomizer)

Uw tank is waar u uw E-liquid in doet, bij veel E-sigaretten is de inhoud 2ml. Bij de meeste tanks staat er een streepje op met max, ga nooit daaroverheen. Anders heeft u een kans dat uw E-sigaret gaat lekken. Vul uw tank altijd via de zijkant en niet in het midden, u kunt uw E-sigaret schuin houden dat gaat makkelijker. Het is belangrijk om na het vullen 5 tot 10 minuten de E-sigaret te laten staan, zo voorkomt u een dryhit. Lees hier meer over hoe u uw tankje kunt schoonmaken en onderhouden.

Driptip

De driptip wordt ook wel het mondstuk genoemd, dit is de top van de E-sigaret. De driptip kan in verschillende vormen en materialen voorkomen. U kunt zelf uitproberen welke het beste bij uw past. U kunt een driptip met spiraal gebruiken tegen het opspatten, kijk hier naar de verschillende driptips. 

E-liquid

Als u eenmaal uw E-sigaret heeft gekozen, dan moet u een passende E-liquid vinden die past bij u. Voor beginnende dampers zijn de smaken met tabak vaak vertrouwd. Vergeet niet, een E- liquid smaakt nooit hetzelfde als echte tabak. Daarnaast heeft u tijd nodig om hieraan te wennen. Tevens betekent dit ook niet dat het minder lekker is. Als u gewend bent aan het dampen kunt u ook kijken naar andere smaken, zoals fruit, menthol, zoete smaken enzovoort. Neem hier een kijkje in ons assortiment.

De E-liquids zijn te verkrijgen in verschillende nicotine gehaltes, 18 mg , 12 mg, 6 mg, 3 mg en 0 mg. Voor iemand die net gestopt is met roken is 18 mg of 12 mg een goed nicotinegehalte om mee te beginnen. Meestal is het doel van rokers om compleet te stoppen of zonder nicotine te dampen, lees hier meer over afbouwen.

Een E-liquid is opgebouwd uit verschillende bestanddelen, een base, een aroma, nicotine en soms gedestilleerd water. Waar u als beginnende damper voor rekening mee moet houden is de base, deze bestaat  uit PG, VG of PG/VG. Voor beginnende dampers is een hoger PG gehalte vaak aantrekkelijk, omdat ze over het algemeen goedkoper zijn. Maar voor de kwaliteit van een E-liquid is VG een belangrijk onderdeel, het zorgt namelijk voor zachtheid in de keel, intense smaak en minder sterke throathit. Sommige mensen willen juist een throat hit, voor hen is PG dan is een goede optie. Let op, sommige mensen zijn allergisch voor PG. De oplossing hiervoor is een E-liquid met een hoger VG gehalte of 100% VG. Lees hier meer daarover. Zoals bij bijna alles is het een kwestie van experimenteren, koop daarom nooit grote hoeveelheden in het begin.

Heeft u uw E-sigaret gevonden en bent u klaar voor het eerste gebruik, lees dan hier meer tips en trucs voor een succesvolle eerste keer dampen.

Wat vind je van deze informatie?
[Total: 0 Average: 0]