PG & VG

Wat is PG en wat is VG?

Zoekende naar de juiste e-liquid ben je vast de volgende benamingen tegengekomen: PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin). In de meeste flesjes e-liquid zitten beide stoffen verwerkt. Kiezen voor één van deze bestanddelen is erg lastig. Maar wat past nou bij jou? Wij leggen het verschil voor je uit.

PG en VG worden aangeduid als basisstoffen voor de e-liquid. De bindende stof die er voor zorgt dat er zichtbare rook vrijkomt en dat je het gevoel hebt dat je aan het roken bent. Voor de gezondheid heeft het geen voordelen om te kiezen voor PG of VG. Hieronder leggen we meer uit over PG (Propylene Glycol) en VG (Vegetal Glycerin).

PG (Propylene Glycol)

PG is volgens de World Health Organisation een niet schadelijk stof, indien deze niet wordt gebruikt in grote hoeveelheden. Sommige mensen ervaren een hogere gevoeligheid voor PG, waardoor er irritaties ontstaan, zoals bijvoorbeeld in de keel. In het begin is het vooral belangrijk om op te passen voor e-liquids met een hoge PG, omdat men door de hoge PG sneller begint met hoesten. Door deze ervaring kan men  dampen als onprettig ervaren. PG is vaak populair onder de beginnende dampers, omdat PG over het algemeen goedkoper en eenvoudiger is dan VG.

PG is beter voor de levensduur van de coil/brander, omdat de vloeistof minder dik is en daardoor minder weerstand biedt bij de coil/brander.

Een  e-liquid op PG basis kan worden gebruikt met alle coils/branders en op alle e-sigaretten. PG is een reukloze en kleurloze vloeistof, PG wordt bijvoorbeeld gebruikt in rookmachines in het theater.

VG (Vegetal Glycerin)

VG bestaat uit plantaardige olie en bevat geen schadelijke stoffen. VG wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in voedingsmiddelen of verzorgingsproducten.

VG heeft een dikke structuur dan PG, dit kan een klein verschil maken voor de duurzaamheid van een coil/brander. VG zorgt voor een dikkere damp, die langer in de achterkant van uw keel blijft hangen. Dit zorgt voor een meer intense ervaring dan bij PG, waar de damp sneller verdwijnt. VG is daarnaast zachter voor uw keel, waardoor de throat hit minder heftig is.

VG is een goede optie voor mensen met een allergische reactie of voor mensen met een chronische ziekte. Meer informatie over 100% VG vindt u op deze pagina: https://www.nldamp.nl/merken-pg-vg/100-vg/

Wat zijn de voor en nadelen van PG en VG?

Voordelen van PG 

  • Geschikt voor mensen die dampen een kans willen geven
  • Over het algemeen goedkoper dan VG
  • Traditionele smaken, zoals aardbei, chocola, vanille

Nadelen van PG

  • Kan een irritatie veroorzaken, zoals geïrriteerde keel

Voordelen van VG 

  • Hogere kwaliteit smaakbeleving
  • Zacht voor de keel
  • Geschikt voor mensen met een allergische reactie of met een chronische ziekte aan de luchtwegen
  • Innovatieve mixen

Nadelen van VG 

  • Een dikkere structuur, wat invloed kan hebben op de duurzaamheid van een coil/brander.

U kan het beste experimenteren en zelf ervaren welke verhouding het beste bij u past. Hieronder kunt u een kijkje nemen in ons assortiment, dat zowel PG/VG als 100%VG bevat.

Disclaimer

Let op! Deze informatie kan niet worden gebruikt voor het stellen van diagnoses. Raadpleeg voor gebruik eerst een arts wanneer u twijfelt over mogelijke gevoeligheid voor één van de stoffen. Voor eventuele vragen over één van deze bestanddelen, neem contact met ons op. Over deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Wat vind je van deze informatie?
[Total: 2 Average: 5]