Coil

De coil is wellicht het meest belangrijke onderdeel van je e-sigaret. in de meeste e-sigaret bevindt de coil zich in het midden tussen de batterij en de tank. De coil gebruikt de energie uit de batterij en zet deze om in warmte. Daarnaast wordt met deze warmte de vloeistof verwarmt die door de tank op de coil wordt bevochtigd. In dit artikel geven we een uitgebreide uitleg over coils. Wat zijn coils en hoe kun je deze het beste gebruiken?

Hoe zijn coils opgebouwd?

In het midden van de coil zit altijd een gloeispiraaltje dat wordt verwarmt. Daar omheen zit over het algemeen ‘wick’. Dit zijn een soort watten die zorgen dat de gloeispiraal vochtig wordt gemaakt. Deze ‘wick’ neemt het vocht op uit te tank. Daarnaast is een coil altijd een afgesloten geheel die zowel contact maakt met het mondstuk en met de batterij.

Hoe kies ik de juiste coil?

Voor iedere e-sigaret is er een speciale coil ontwikkeld die precies past bij uw e-sigaret. Deze zijn qua afmetingen en qua weerstand exact afgestemd om een zo goed mogelijke damp te kunnen leveren. Bij de meeste coils heeft u de keuze om te kiezen voor een hogere of lager weerstand. Dit heeft effect op uw damp ervaring.

Bij de keuze voor een hogere weerstand, produceert de e-sigaret minder warmte waardoor er in principe minder damp wordt geproduceerd dan bij een coil met een lagere weerstand. Deze weerstand wordt uitgedrukt in de waarde ‘Ohm’. Dus des te lager de ‘Ohm’ waarde hoe meer damp er wordt geproduceerd. Test hiermee dus om een optimaal resultaat te bereiken.

Sub ohm coils

Veelal wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘Sub Ohm’ coils en normale coils. Hiermee wordt bedoeld: Coils met een lagere weerstand dan 1 Ohm. Coils met een lagere weerstand dan 1 Ohm zijn gemaakt voor een ‘Direct Lung‘ damp. Dit is niet aan te raden om mee te beginnen en meer voor de wat gevorderde damper omdat dit vaak nogal zwaar kan zijn in het begin. De keel moet namelijk eerst wennen aan de textuur van de damp. Daarnaast zijn deze ‘Sub Ohm‘ coils bedoelt voor e-liquid met een hogere VG waarde. Met deze coils komt er meer smaak vrij dan met een coil met een weerstand hoger dan 1 Ohm. Gebruik je een Sub ohm coil met een lagere PG waarde, dan heb je de kans dat de e-sigaret gaat sputteren. Dit moet je proberen te voorkomen.

PG/VG en coils

Zoals we hierboven al vertelden heeft de coil invloed op de PG/VG waarde die je kunt dampen. Voor de duidelijkheid gaan we hier nog wat verder op in. Hoe hoger de coil waarde (ohm), hoe hogere PG waarde je in de standaard zou moeten gebruiken. Hoe lager de coil waarde (ohm) hoe hogere VG waarde je zou moeten dampen. Dit geeft over het algemeen meer smaak dan het dampen van een hoge PG waarde. Standaard zou je het volgende kunnen aanhouden:

Kies bij een coil met een weerstand (ohm) lager dan 1 ohm voor een e-liquid met een VG waarde gelijk of hoger dan PG/VG 50%/50%.

Kies bij een coil met een weerstand (ohm) hoger dan 1 ohm voor een e-liquid met een VG waarde gelijk of lager dan PG/VG 50%/50%.

Houdt hier dus rekening mee bij de installatie van je e-sigaret en de keuze voor e-liquid. Wil je hier liever advies over? Neem dan contact met ons op.

Ga je voor een veilige keuze? Kies dan voor een e-liquid met een PGVG van 50/50. Dan zit je in principe altijd goed.

De levensduur van een coil

Bij juist gebruik van de coil zou deze ongeveer 2 tot 4 weken mee moeten gaan. Wanneer de coil niet meer werkt of een brandsmaak afgeeft, is het tijd om deze te vervangen.

Voor gevorderde gebruikers: Bij een e-sigaret met een variabel wattage, is het belangrijk om goed op te letten of het wattage van de e-sigaret juist is ingesteld bij de gebruikte coil.

De juiste coils kopen

Met deze informatie zou u in principe gemakkelijk de juiste coils kunnen kopen. Onze tip is dan ook om altijd goed te letten of de coils passen bij uw e-sigaret. Bekijk dus altijd de omschrijving en de vorm van de coil op het plaatje wat bij de coil vermeld staat.

Problemen met coils

Wanneer je de bovenstaande informatie goed hebt doorgenomen, zou je de meeste problemen met je coil kunnen oplossen. Maar voor het gemak hebben we een aparte pagina geschreven over problemen met je coil. Deze is hier te vinden.

Wat vind je van deze informatie?
[Total: 2 Average: 3.5]