Onderdelen

Een e-sigaret is altijd opgebouwd uit verschillende onderdelen. Op deze pagina bespreken we de meest gebruikte onderdelen binnen een e-sigaret. Waar dienen ze voor en waar moet je op letten bij het gebruiken van deze onderdelen?

Tank van de e-sigaret (Clearomizer)

De tank van de e-sigaret is het onderdeel waar de e-liquid in wordt opgeslagen. In Nederland is het sinds 2016 verboden om tanks te verkopen die groter zijn dan 2 ml. Dit door het mogelijke gevaar van lekken. Sinds de afgelopen jaren worden de meeste e-sigaret tanks gemaakt van kuststof, glas of rvs. Bij een All in One e-sigaret, maak je geen gebruik van losse tanks. Deze zijn ingebouwd en niet los te verwisselen. Lees hier meer over all in one e-sigaretten. Voor beginnende dampers adviseren wij dan ook te starten met een all in one e-sigaret starterset.

Batterij van de e-sigaret

De batterij van een e-sigaret zorgt voor de opslag en het transport van de energie. Bij de keuze voor een e-sigaret is het aan te raden om de grootte van de batterij mee te nemen bij de beslissing. Wanneer u een e-sigaret de gehele dag mee wilt nemen, adviseren we om altijd tenminste te kiezen voor een batterij met 650 mAh. Een all in one e-sigaret maakt geen gebruik van losse batterijen. Deze zit ingebouwd in de e-sigaret zelf.

Coil van de e-sigaret

De coil van de e-sigaret is het verwarmingselement dat er voor zorgt dat de vloeistof wordt verdampt. De coil zet de energie van de batterij om naar warmte, verdampt de vloeistof (e-liquid). Bij het gebruik van coils is het altijd aan te raden om te letten op de weerstand van de coil. Met weerstand bedoelen we de mate van weerstand de coil geeft bij het verdampen van de e-sigaret. Per persoon verschilt het wat voor coil het beste bij uw gebruik past.

Coils lager dan <1 ohm 

Bij coils lager dan 1 ohm spreken we van ‘direct lung’ dampen. Ook wordt deze manier van dampen ‘sub ohm dampen’ genoemd. Dit houdt in dat je bij het inhaleren van de e-sigaret, deze direct over je longen kunt inhaleren. Hierdoor geeft dit een ander effect dan bij coils van hoger dan 1 ohm.

Veel mensen kiezen voor een coil lager dan 1 ohm omdat dit meer smaak geeft en dus een ander effect dan een coil van hoger dan 1 ohm.

Voordelen en nadelen:

 • Meer smaak
 • Meer dampproductie
 • Hogere duurzaamheid van de coil

Nadelen

 • Kortere batterij consumptie
 • Hogere liquid consumptie

Coils hoger dan 1> ohm

Een coil met een weerstand die hoger is dan 1 ohm, wordt gebruikt om een wat mildere damp ervaring te krijgen. Bij deze coil heb je de mogelijkheid om de geproduceerde damp eerst in de mond in te ademen om daarna pas te inhaleren naar de longen. Dit biedt dus een mildere ervaring dan de coils lager dan 1 ohm.

Voordelen en nadelen

 • Meer voor minder ervaren dampers
 • Veiliger door lagere dampproductie
 • Langere batterijduur
 • Lagere e-liquid consumptie

Nadelen

 • Lagere dampproductie
 • Minder smaak
 • Lagere duurzaamheid van de coil

Heb je problemen met je coil en ben je op zoek naar informatie voor een oplossing? Lees dan hier alle mogelijke oplossingen voor coils.

PODs met ingebouwde coils

Sommige e-sigaretten maken geen gebruik van coils maar van zogenaamde PODS. Dit zijn POD e-sigaretten. Deze e-sigaretten zijn anders dan normale e-sigaretten doordat deze een ingebouwde coil hebben. Wanneer de POD op is, kun je deze in zijn geheel vervangen door een nieuwe POD. Dit is veel gemakkelijker in vergelijking met e-sigaretten met losse coils. Wil je meer weten over e-sigaretten die gebruik maken van losse PODS in plaats van coils? Klik dan hier.

Drip tips

Met drip tips bedoelen we het mondstuk van de e-sigaret. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de gebruiker gemakkelijk aan de e-sigaret kan hijsen. Drip tips zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Zo zijn er houten drip tips, plastic drip tips en meer. Wij adviseren te dampen met een drip tip met een spiraal. Dit zorgt ervoor dat er minder opspattend vloeistof in de mond terecht kan komen.

Wat vind je van deze informatie?
[Total: 1 Average: 5]